PayPal támogatás

Kérjük támogassa oldalunkat!

Ha tetszik és hasznosnak ítéli oldalunkat, valamint rendelkezik PayPal számlával, kérjük támogasson bennünket 1000 Ft-tal!

A támogatott szervezet nevénél a szegedi wiw név jelenik meg, de ez ne zavarja, azok is mi vagyunk.

Köszönjük!

Belépés



Google hirdetések



Cimkefelhő

by Zaragoza Online
 

Hogy vállalkozása megtalálható legyen a Google-ben, FIGYELMESEN olvassa el az alábbi útmutatót!

Az oldalunkon való regisztrációnak csak akkor van értelme, ha minden rovatot pontosan és figyelmesen kitölt.

A leírásban, adjon meg legalább 10-15 sor hosszúságú információt, benne a tevékenységére jellemző kulcsszavakkal, teljesen egyedi megfogalmazában, ami ugyanebben a formában még nem jelent meg a weben máshol. A Google ugyanis nem szereti a másolatokat, duplikációkat.
Ne használjon puszta felsorolásokat, nem szükséges novellát írni, de legyen életszerű, emberi fogyasztásra is alkalmas bemutatkozó szöveg.

De mindenek előtt kattintson ide és regisztráljon!


Ingyenes cégadatbázis

Bene pincészet

WaySearch Magyar
Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén megye
3916
Bodrogkeresztúr
Felső út 50.
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Website
Kapcsolattartó neve: Bene Zsuzsa
Tel.: 36 47 396 017
Fax: 36 47 396 017

A Tokajbor-Bene Pincészet egy lelkes, fiatalokból álló családi borászat, amely Bodrogkeresztúron, a világörökség részeként nyilvántartott hírneves Tokaj-hegyaljai borvidék szívében működik. Az örökség és a szakmai megalapozottság a néhai családfÅ‘, Bene Miklós érdeme, aki megálmodta és 1998-ban megalapította a pincészetet. Jelenleg lánya, Dr. Bene Zsuzsanna vezetésével működik a vállalkozás, a fÅ‘borászi teendÅ‘ket Tátrai Zsolt látja el, míg Kenéz Gábor bormenedzserként egészíti ki a kis csapat munkáját. AlapvetÅ‘en a tradicionális tokaji borkészítés szellemében végezzük munkánkat, igyekszünk azonban a fogyasztói ízlésvilág alakulását hűen követni, és Tokaj minél többféle arcát megmutatni.
Borászatunk székhelye a korábban a Máriássy-család tulajdonát képezÅ‘ kúria, aminek fÅ‘épülete ma palackozóként, raktárként és irodaként funkcionál. Az épület alatt található az 1000 hektoliter befogadóképességű, tölgyfahordós pince. A mintegy egy hektáros, parkszerű udvaron található a kor minden kívánalmának megfelelÅ‘ szÅ‘lÅ‘feldolgozónk, valamint egy saválló acéltartályokkal berendezett borkezelÅ‘ helyiség. Különlegességünk, hogy az udvaron található fenyÅ‘fákon telente baglyokat is láthatnak az idelátogatók.
Filozófiánk egyszerűnek tűnik. Megpróbálunk eleget tenni azon kötelezÅ‘ elvárásnak, hogy a tokaji hírnevét - mint évszázadok során kivívott helyi hagyományt és örökséget - tovább gazdagítsuk, azaz, hogy szívvel-lélekkel készített kézműves boraink különleges minÅ‘ségben és zamatvilággal kerüljenek a fogyasztók asztalára..

Alapelveinket 10 pontban rögzítettük:
1. Középmagas művelés rövidcsapos metszéssel.
2. Négyévenkénti istállótrágyázás, a műtrágyák mellÅ‘zése.
3. Rügyválogatás, hónaljhajtások eltávolítása, levelezés, fürtválogatás alkalmazása.
4. Az alapborok gondos válogatással és odafigyeléssel történÅ‘ készítése.
5. Aszúszemek gyűjtése saját termésbÅ‘l, valamint kontrolált termelÅ‘ktÅ‘l történÅ‘ felvásárlás útján.
6. Aszúbor készítése kizárólag a jónak és a kitűnÅ‘nek tekintett évjáratokban (ennél gyengébb minÅ‘séget adó évjáratokban nem hozunk forgalomba aszúborokat).
7. Az aszúszemeket kizárólag kierjedt újborban áztatjuk, és alkohol maceráló hatásával dolgozunk.
8. Több éves - akár 8 évet is meghaladó! - tölgyfahordós érlelés.
9. Kizárólag saját palackozás.
10. KésÅ‘i szüretelésű, gyümölcsös, rövidebb ideig tartó fahordós érlelésű borkülönlegességek készítése (a tokaji szÅ‘lÅ‘fajtákban rejlÅ‘ lehetÅ‘ségek próbálgatása céljából).

 


A XVIII. SZÁZADBAN ÉPÜLT PINCE


Több mint 150 éves, ezer hektoliter befogadóképességű pincében történik gazdag és harmonikus ízvilágú boraink hosszan tartó, fahordós érlelése. A helyenként 40 méteres vastagságot elérÅ‘ löszrétegbe vájt boltozott bortározó egykor a Máriássy-család tulajdonát képezte, a fölötte lévÅ‘ épületek pedig a 18. századi állapotokat tükrözik máig. A pincében az átlaghÅ‘mérséklet 10-12 Celsius fok, az éves ingadozás mindössze 1-1,5 C. A relatív páratartalom mindehhez 85-94 százalék, ami éves szinten legfeljebb 4-5 %-ot ingadozik. A szellÅ‘zés a pinceágak tetején kialakított, 20x20 centiméter keresztmetszetű kürtÅ‘kkel - itteni nevükön, léleklyukakkal - biztosított. A pince sajátossága még, hogy falát nemespenész, az úgynevezett Cladosporium cellare borítja, ami különösen fontos szerepet tölt be a nemes borok érlelÅ‘désében. Ez a hófehérbÅ‘l a hamvas szürkén át a koromfeketéig színezÅ‘dÅ‘ csodás gombafaj az alkoholgÅ‘zzel elpárolgó bor alkotórészeibÅ‘l táplálkozik, elpusztítja a légtérben lévÅ‘ mikroorganizmusokat, és kiegyenlíti a páratartalom ingadozásait. Tehát, mikor sok a víz a levegÅ‘ben, elnyeli, mikor pedig légszárazság állna be, kibocsátja magából a nedvességet. Ezen kedvezÅ‘ állapotok fenntartása mellett, s a szÅ‘lÅ‘ben kifejtett szakmai munkán túl, nagy gondot fordítunk 30 éve folyamatosan bÅ‘vített muzeális boraink minÅ‘ségének megÅ‘rzésére is. Mondhatjuk, a legkiválóbb évjáratokból Å‘rzünk tételeket. E kivételes elixírek, már-már nem is evilági italok íz- és illatvilága az idelátogatók szerint egyedülállóan gazdag és különleges. Érdemes hát próbára tenni Å‘ket...

Vendéglátás
Gondolván arra, hogy ezen a festÅ‘i szépségű helyen hosszabb idÅ‘t érdemes eltölteni, és hogy a borkóstolás "fáradalmait" is ki lehessen pihenni, vendégeink rendelkezésére áll egy kedves vendégház, ami 4-6 fÅ‘ számára kínál szálláslehetÅ‘séget. De nemcsak azt! Bodrogközre nyíló panorámájával ugyanis olyan plusz élményt nyújt, amiért érdemes messze földrÅ‘l is elnézni ide. Hiszen képet csakis az kaphat e pazar látképrÅ‘l, aki maga is él a lehetÅ‘séggel...

 


BORKÓSTOLÁS ÉS VENDÉGLÁTÁS PINCÉSZETÜNKBEN
Tokajbor-Bene Pincészet - 3916 Bodrogkeresztúr, FelsÅ‘ út 50.

A házi bormúzeum és az érlelÅ‘ pince elÅ‘tt, a palackozó alatt van - a Bodrogkeresztúron jellemzÅ‘ -, padlótól a plafonig Keresztúri tufakÅ‘vel kirakott, középpilléres, boltíves, rusztikus hangulatot árasztó kóstoló termünk.
A 200 évvel ezelÅ‘tt kÅ‘bÅ‘l, mesteri munkával kirakott íves tartóoszlopok és a nyergelt hordók nem csak szemet gyönyörködtetik, hanem szervesen hozzájárulnak a meghitt hangulat, a kóstoló atmoszférájának megteremtéséhez, ezzel is élményt adóbbá téve a kóstoltatott természetes nemes borokat.

Borkóstolások
A borkóstolások alkalmával lehetÅ‘ség nyílik egyrészt arra, hogy a különbözÅ‘ borfajtákkal megismerkedhessünk, másrészt a különbségek kifinomultabb megállapítását lehet fejleszteni. KülönbözÅ‘ kóstoló soraink vannak, igyekeztünk mindenki igényeinek megfelelÅ‘ összeállításokat kitalálni. Mint általában, száraztól az édesebb felé, a fiatal évjárattól az öregebb irányába történik a borok sorrendjének megállapítása, hogy ízlelÅ‘ szerveinket minél kevésbé terheljük, illetve, hogy képesek legyünk a különbségek érzékelésére.


Létrehozás dátuma: 2011-02-02 12:30:44    Találat: 285
Powered by Sigsiu.NET RSS Feeds
 

Ki olvas minket

Oldalainkat 11 vendég böngészi