HACCP élelmiszerbiztonsági rendszerek kialakítása, felülvizsgálata |
Írta: Administrator |
2012. november 07. szerda, 08:05 |
A Create 2002 Kft. 2002 decemberében alakult, azzal a céllal, hogy élelmiszeres vállalkozások számára HACCP élelmiszerbiztonsági rendszereket építsünk ki. A vállalkozást ketten alapítottuk, mindketten élelmiszeripari mérnöki végzettséggel rendelkeztünk. Az első években a törvényi előírások alapján számtalan HACCP rendszert építettünk ki az ország számos területén. Még 2003-ban elkezdtünk pályázatírással foglalkozni, ami támogatta az élelmiszerbiztonsági rendszerek kiépítésének költségeit. Ezt követően már technológiai korszerűsítésekre kiírt pályázatokat is írtunk. 2004-ben kezdünk el foglalkozni a munkavédelmi dokumentációk készítésével. Ez a tevékenység szaktevékenységnek számít, ezért bővítettük munkavállalóink számát.
Az első években a dokumentáció készítésre helyeztük a hangsúlyt. Ezután elkezdtünk foglalkozni az élelmiszerhigiéniai képzések lebonyolításával is. Akkor még az ÁNTSZ foglalkozott első sorban az élelmiszer higiéniával, illetve az élelmiszerbiztonsággal, ezért ott engedélyeztettünk egy oktatási anyagot, ami segítségével higiéniai minimum vizsga képzéseket bonyolítottunk le. Az oktatásokat általában magunk bonyolítottuk le, de sokszor közösen oktattunk a hatósággal. A vizsgáztatást a hatóság végezte és a bizonyítványokat is ő adta ki. Ebben az időszakban számtalan hasznos információt gyűjtöttünk, illetve megismertük a hatóság elvárásait, szokásait. Innen jött az ötlet, hogy szervezzünk Szakmai Fórumokat, meghívva az élelmiszeres vállalkozások fő ellenőrző hatóságaitól egy-egy Vezető személyt, hogy segítsék a vállalkozók munkáját, és megismerkedjenek a hatóság elvárásaival, követelményeivel. Ebből az összegyűjtött tudásból, tapasztalatokból kiindulva határoztuk meg legfőbb filozófiánkat: hogy segítsük az élelmiszeres vállalkozásokat, az előírások útvesztőiben történő eligazodásban. Ezért elindítottunk a honlapunkon különböző szolgáltatásokat, mint az üzletnyitási tanácsadás, higiéniai tanácsadás. Különböző kézzel fogható termékeket állítottunk össze, ami segítséget jelent a vállalkozóknak a törvényi megfelelésben. Illetve számtalan ingyenes szolgáltatást is indítottunk a honlapunkon keresztül, ami nagyon sok segítséget nyújt az élelmiszeripar résztvevőinek. A Create 2002 Kft. évről évre bővült, míg 2012-re elértük a 11 főt. De ekkor megtörtént a cég életében az, ami általában elkerülhetetlen. A cég tulajdonosi köre kettévált, így több munkavállaló elhagyta a céget, de a cég tovább működik, és újult erővel vágunk bele a jövő kihívásaiba. Az évek során számtalan elégedett ügyfelünk volt és van a mai napig is, akiknek különböző területeken tudunk segítséget nyújtani. Az élelmiszeripar (értem itt a termelőtől, a feldolgozón át a vendéglátókig és a kereskedőkig) komoly felelősséggel járó szakterület, hiszen itt olyan termékeket állítanak elő, illetve forgalmaznak, amelyek befolyással lehetnek az emberek egészségére, élettevékenységeikre. Ezért számtalan előírás van, amit ismerni kell, illetve be kell tartani, különben komoly hibákat követhetnek el, illetve komoly felelősségre vonásra is lehet számítani. Gondolok itt elsősorban a különböző ételmérgezésekre, ismeretlen eredetű élelmiszeripari termékekre, melyek súlyos károsodást okozhatnak azoknak, akik elfogyasztják. Tevékenységeink nagyvonalakban:
Illetve számos más tevékenységet végzünk, ami az összetett, a lehető legszélesebb körű tanácsadás lehetőségét nyújtja a vállalkozóknak. Sikerünk a széles körű ismeretekben és a segíteni akarásban rejlik. A lehető legtöbb problémát megpróbáljuk megoldani, de ha van olyan terület, amiben nem tudunk segíteni, megpróbálunk ajánlani olyan szakembert, aki tud. |
Módosítás dátuma: 2012. november 07. szerda, 08:27 |