Címlap PR cikkek HACCP élelmiszerbiztonsági rendszerek kialakítása, felülvizsgálata

PayPal támogatás

Kérjük támogassa oldalunkat!

Ha tetszik és hasznosnak ítéli oldalunkat, valamint rendelkezik PayPal számlával, kérjük támogasson bennünket 1000 Ft-tal!

A támogatott szervezet nevénél a szegedi wiw név jelenik meg, de ez ne zavarja, azok is mi vagyunk.

Köszönjük!

Belépés



Google hirdetések



Cimkefelhő

by Zaragoza Online
 

Hogy vállalkozása megtalálható legyen a Google-ben, FIGYELMESEN olvassa el az alábbi útmutatót!

Az oldalunkon való regisztrációnak csak akkor van értelme, ha minden rovatot pontosan és figyelmesen kitölt.

A leírásban, adjon meg legalább 10-15 sor hosszúságú információt, benne a tevékenységére jellemző kulcsszavakkal, teljesen egyedi megfogalmazában, ami ugyanebben a formában még nem jelent meg a weben máshol. A Google ugyanis nem szereti a másolatokat, duplikációkat.
Ne használjon puszta felsorolásokat, nem szükséges novellát írni, de legyen életszerű, emberi fogyasztásra is alkalmas bemutatkozó szöveg.

De mindenek előtt kattintson ide és regisztráljon!

HACCP élelmiszerbiztonsági rendszerek kialakítása, felülvizsgálata PDF Nyomtatás E-mail
( 0 Votes )
Írta: Administrator   
2012. november 07. szerda, 08:05

A Create 2002 Kft. 2002 decemberében alakult, azzal a céllal, hogy élelmiszeres vállalkozások számára HACCP élelmiszerbiztonsági rendszereket építsünk ki. A vállalkozást ketten alapítottuk, mindketten élelmiszeripari mérnöki végzettséggel rendelkeztünk.

Az első években a törvényi előírások alapján számtalan HACCP rendszert építettünk ki az ország számos területén.

Még 2003-ban elkezdtünk pályázatírással foglalkozni, ami támogatta az élelmiszerbiztonsági rendszerek kiépítésének költségeit. Ezt követően már technológiai korszerűsítésekre kiírt pályázatokat is írtunk.

2004-ben kezdünk el foglalkozni a munkavédelmi dokumentációk készítésével. Ez a tevékenység szaktevékenységnek számít, ezért bővítettük munkavállalóink számát.

 

 

Az első években a dokumentáció készítésre helyeztük a hangsúlyt. Ezután elkezdtünk foglalkozni az élelmiszerhigiéniai képzések lebonyolításával is. Akkor még az ÁNTSZ foglalkozott első sorban az élelmiszer higiéniával, illetve az élelmiszerbiztonsággal, ezért ott engedélyeztettünk egy oktatási anyagot, ami segítségével higiéniai minimum vizsga képzéseket bonyolítottunk le. Az oktatásokat általában magunk bonyolítottuk le, de sokszor közösen oktattunk a hatósággal. A vizsgáztatást a hatóság végezte és a bizonyítványokat is ő adta ki. Ebben az időszakban számtalan hasznos információt gyűjtöttünk, illetve megismertük a hatóság elvárásait, szokásait. Innen jött az ötlet, hogy szervezzünk Szakmai Fórumokat, meghívva az élelmiszeres vállalkozások fő ellenőrző hatóságaitól egy-egy Vezető személyt, hogy segítsék a vállalkozók munkáját, és megismerkedjenek a hatóság elvárásaival, követelményeivel.

Ebből az összegyűjtött tudásból, tapasztalatokból kiindulva határoztuk meg legfőbb filozófiánkat: hogy segítsük az élelmiszeres vállalkozásokat, az előírások útvesztőiben történő eligazodásban. Ezért elindítottunk a honlapunkon különböző szolgáltatásokat, mint az üzletnyitási tanácsadás, higiéniai tanácsadás. Különböző kézzel fogható termékeket állítottunk össze, ami segítséget jelent a vállalkozóknak a törvényi megfelelésben. Illetve számtalan ingyenes szolgáltatást is indítottunk a honlapunkon keresztül, ami nagyon sok segítséget nyújt az élelmiszeripar résztvevőinek.

A Create 2002 Kft. évről évre bővült, míg 2012-re elértük a 11 főt. De ekkor megtörtént a cég életében az, ami általában elkerülhetetlen. A cég tulajdonosi köre kettévált, így több munkavállaló elhagyta a céget, de a cég tovább működik, és újult erővel vágunk bele a jövő kihívásaiba.

Az évek során számtalan elégedett ügyfelünk volt és van a mai napig is, akiknek különböző területeken tudunk segítséget nyújtani. Az élelmiszeripar (értem itt a termelőtől, a feldolgozón át a vendéglátókig és a kereskedőkig) komoly felelősséggel járó szakterület, hiszen itt olyan termékeket állítanak elő, illetve forgalmaznak, amelyek befolyással lehetnek az emberek egészségére, élettevékenységeikre. Ezért számtalan előírás van, amit ismerni kell, illetve be kell tartani, különben komoly hibákat követhetnek el, illetve komoly felelősségre vonásra is lehet számítani. Gondolok itt elsősorban a különböző ételmérgezésekre, ismeretlen eredetű élelmiszeripari termékekre, melyek súlyos károsodást okozhatnak azoknak, akik elfogyasztják.

Tevékenységeink nagyvonalakban:

  • HACCP élelmiszerbiztonsági rendszerek kialakítása, felülvizsgálata
    Ezt a tevékenységet 2003 óta végezzük, számtalan rendszert építettünk ki, számtalan vállalkozás számára. Illetve törvényi kötelezettség az élelmiszerbiztonsági rendszerek felülvizsgálata, amit rendszeresen kell elvégeztetni minden élelmiszeripari vállalkozásnak. A HACCP élelmiszerbiztonsági rendszer egy alapdokumentáció, ami a vállalkozás tevékenységét írja le, illetve szabályozza le. Ellenőrző pontokat építünk ki, ami segíti a helyes élelmiszer kezelést, és a higiénia betartását, ellenőrzését. A HACCP-t 2001-ben vezették be az élelmiszeripari üzemek számára, majd 2004-től minden élelmiszeres vállalkozásnak kötelezővé tették a bevezetését és működtetését.
  • Munkavédelmi kockázatelemzés
    2004-től számít szaktevékenységnek, ezért alkalmazunk munkavédelmi technikust. Főbb területünk az élelmiszeripari vállalkozások, irodák, egyéb szolgáltatók, vagy kisüzemek munkavédelmi dokumentációinak elkészítése, tanácsadás. Nagyobb üzemek, veszélyes tevékenységet végző vállalkozásoknak nem végzünk ilyen tevékenységet, mert ehhez már felsőfokú végzettség is kell. Ezt a tevékenységet folyamatosan bővítettük, először munkahelyi kockázatelemzést végeztünk, majd vállaltunk munkavédelmi oktatást is, illetve egyéb munkavédelmi dokumentációk elkészítését is vállaljuk. Minden olyan vállalkozásnak el kell készíttetni ezeket a dokumentációkat, ahol van alkalmazott. A vállalkozás vezetőjének felelőssége az adott munkahelyen végzett tevékenység biztonságossá tétele, illetve minden feltétel biztosítása. Ezt le kell szabályozni, illetve az esetleges hibákat kiküszöbölni.
  • Kémiai kockázatelemzés
    Ezt a tevékenységet 2006 óta végezzük. Ez is egy munkavédelmi dokumentáció, ami a vegyi anyagok okozta veszélyforrásokat tárja fel, illetve intézkedéseket eszközöl a biztonságos munkavégzés érdekében. Ezt a dokumentációt azoknak a vállalkozásoknak kell elkészíteni, ahol van veszélyes anyaggal végzett tevékenység, illetve forgalmazás. Veszélyes anyag lehet mosogatószer, tisztítószer, fertőtlenítő szer, különböző vegyszerek, vegyi anyagok, akár hajfesték, vagy kenőolajok, stb.
  • Élelmiszerhigiéniai oktatások lebonyolítása
    a jogszabály minden élelmiszeres vállalkozásnak előírja, hogy gondoskodnia kell a tevékenységre szabott élelmiszerhigiéniai képzésről rendszeres időközönként. Az oktatások megtartása is szaktevékenységnek minősül, ezért sokan kérnek fel szakembert az oktatások megtartására. Az oktatáshoz tartozó másik tevékenységünk, hogy készítettünk több ágazat számára oktatási anyagot, melyből a vállalkozó saját maga oktathat, elvégezheti az oktatás dokumentációs kötelezettség.

Illetve számos más tevékenységet végzünk, ami az összetett, a lehető legszélesebb körű tanácsadás lehetőségét nyújtja a vállalkozóknak. Sikerünk a széles körű ismeretekben és a segíteni akarásban rejlik. A lehető legtöbb problémát megpróbáljuk megoldani, de ha van olyan terület, amiben nem tudunk segíteni, megpróbálunk ajánlani olyan szakembert, aki tud.
Ezalatt a közel tíz év alatt ügyfeleink körében tudható számos kisvállalkozás, exclusive étterem, illetve nagy élelmiszer kereskedelmi lánc is. Ügyfeleink megelégedettségére minden munkánkra garanciát vállalunk, illetve törekszünk a minél szélesebb körű szolgáltatások biztosítására. Nyomon követjük ügyfeleink igényeit, illetve figyeljük a jogszabályokat, ezáltal tudjuk bővíteni szolgáltatási kínálatunkat, illetve még több területen tudjuk segíteni ügyfeleinket.
Széles körű szakmai tudásunk bizonyítéka, hogy már harmadik éve havi rendszerességgel adunk ki egy magazint, melyben hónapról hónapra megosztjuk ügyfeleinkkel az aktuális előírásokat, törvényeket értelmezve, illetve különböző vállalkozói tanácsokkal segítjük a piaci ismereteik bővítését.

Módosítás dátuma: 2012. november 07. szerda, 08:27